fredag 28 oktober 2016

Mexiko igen

Efter en knapp veckas paus drar cirkusen igång i Mexiko. Däcksvalen ser ut så här:
Kimi lite aggressivare än Seb liksom Hamilton lite aggressivare än Nico. Mexikanen Gutierrez har mycket att bevisa och går ut allra aggressivast med enbart en uppsättning medium däck. Han ligger lite löst till i stallet, så det börjar nog bli dags att visa att han köra om poäng.

Den andra mexikanen i startfältet, Perez, har sagt klart och tydligt att han inte tror på prispallen i år. Force India har haft svårare i år och dessutom torde banan passa Williams bättre, som är närmaste konkurrent i tabellen.

Nya Golden Boy, Max Verstappen, har fått mycket på huvet efter debaclet i Austin i söndags. Tycker att han alltför ofta visar sin omogenhet, så lite motgångar är nog bra för gossen. Det intressanta är hur fort en del förare glömmer sina egna misstag. Grosjean tex., som tom. blev avstängd efter sina klanterier som var mycket värre än Verstappens, har kritiserat den unge mannen i kraftiga ordalag. En förändring som gynnar de lite äldre förarna är att det blir fysiskt tyngre att köra F1 2017 då bilarna blir bredare och får bredare däck. Vadå? Är inte yngre starkare än äldre? Jo, på sätt och vis, men de yngre har inte hunnit bygga upp den muskelmassa som de äldre har. Det är den massan som ger uthållighet och tålighet mot G-krafterna.

Bernie har uttalat starkt stöd för Ron Dennis, men frågan är vad det stödet är värt efter årsskiftet då Bernie själv är satt åt sidan. Ett riktigt intressant uttalande från nya ägarna är att de vill se mera lopp på klassiska banor och i Europa. Dessutom är det en långsiktig satsning, säger de. Nå, den som lever får se.

Förarmarknaden då, hur ser den ut nu? Öppna platser finns i Force India efter att Hülkenberg gått till Renault. De har å sin sida klart enbart med just tysken, så både Magnussen och Palmer ligger risigt till. I Williams torde det bli Bottas och Stroll, men inget officiellt ännu. Grosjean har meddelat att han fortsätter i Haas, men stallet har inte meddelat något gällande förare 2017. Sauber har fortfarande problem och de har valt att nästa år köra med årets Ferrarimotorer, vilket har fått både Nasr och Ericsson att meddela att de gärna byter stall. Manor med sina mercamotorer har två förare som Merca vill förädla, frågan är bara var. I resten av stallen är allt annat lika.

St Petersburg funderar på att bygga en F1-bana och Hermann Tilke har redan ritat en åt dem. banan ska även kunna hysa MotoGP, vilket kan spela roll för den MotoGP-bana som planeras i östra Finland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar