söndag 12 mars 2017

Om två veckor kör vi

Så där, om två veckor har cirkusen äntligen dragit igång. Spekulationerna är vilda diskussionernas vågor höga, vem är de facto snabbast. Kimi satte sista testdagen i fredags den lägsta tiden under de två omgångarna av test. Han var enda som kom under 1.19-gränsen och därmed är han nästsnabbast nånsin under test på banan i Barcelona. Snabbast nånsin är Massa.

Men även om Ferrari verkar ha byggt en himla bra bil, så undrar man lite till mans hur mycket Merca mörkade i vanlig ordning. Tillförlitlighet verkar båda stallen ha, mer än de andra t.o.m. Sauber gjorde en bra andra testomgång med många varv och Pascal Wehrlein var tillbaka från sin skada. Williams har även de lyckats få fin fart på sin bil och nu lyckades lillkillen Stroll hålla sig kvar på banan. Han har visat sig vara snabb i lägre klasser, så vi ska inte räkna bort honom.

Ferrari tycks ha hittat ett kryphål i regelverket och det ser ut som det gett dem ett litet övertag. Finska medier skrockade förtjust över hur designgeniet Newey bleknade då han såg den uppdaterade Ferrarin vid andra testomgången. Om jag förstått det rätt så har Ferrari smalare pontoner på sidorna men har istället vingar som ger den bredd bilarna ska ha liksom en 90-graders vinkel på rätt ställe. Här förklarar teknikerna på formula1.com det hela:
https://www.formula1.com/en/latest/technical/2017/3/tech-insight---the-secrets-to-ferrari-s-sf70h.html

Skillnaden mot fjolåretsbilar syns rätt bra här:
https://www.facebook.com/Formula1/videos/772424009581250/

Hade under min vintersemester missat att 1964års världsmästare John Surtees gått ur tiden i fredags, 83 år gammal. Här är bild på honom från ifjol på Goodwood motorfestivalen:

Och här från då han blev världsmästare med Ferrari:
Han är f.ö. den enda som blivit världsmästare både på tvåhjul och på fyra hjul. På 50-talet tog han sju(!) världsmästerskap i 500- och 350-kubiksklassen. Sen flyttade han till F1 och som sagt, 1964 blev han bäst i världen där. De stora profilerna blir allt färre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar