torsdag 31 augusti 2017

25 år sen Kekes första vinst

Noterar att det i förrgår (29.8) var 25 år sen Keke tog sin första seger, den seger som sedan bäddade för hans världsmästarskap. Så här en liten flashback hur det såg ut på den tiden:

Keke går i mål som etta i Schweiz GP framför näsan på Prost.

Keke med segerkransen. Notera 80-tals mustaschen.

Segern var även en seger över godtycke. På den här tiden kunde arrangörerna göra lite som de ville. Prost i sin Renault med turbo ledde klart efter ha tagit pålen medan Keke inte kvalade bättre än åtta med sin Ford Cosworth sugmotor. Efter halva loppet hade Keke stigit till trea och båda Relluna började känna av sina brister i kvalitet. De var snabba med turbo, men inte helt tillförlitliga. René Arnoux' motor började knacka betänkligt och stannade. Prost måste slå av på farten och Keke närmade sig snabbt. Då traskar plötsligt målflaggegubben ner till målrakan för att vifta av racet tre varv för tidigt. Som tur upptäckte Williamsstallet detta och lyckades stoppa tilltaget. På nästsista varvet kom ett lite misstag från Prost och Keke kunde smita förbi och hålla undan. På rakorna var Rellun snabbare, men kurvorna tog Keke bättre.

Att flaggubben ville blåsa av racet för tidigt kan ha sin förklaring i att trots att det det schweiziska GP:t så kördes det på Dijon-banan i Frankrike. Med dubbelt franskt i täten och den ena bilen stannar, så visst känns tre varv till väldigt långt. Till saken hör även att Keke inte flaggades av utan först då Prost gick över mållinjen dök flaggan upp.

Segern lyfte upp Keke i ledningen i förarVM med två tävlingar kvar. Även om det var hans enda seger det här året ska vi komma ihåg att loppet innan i Österrike förlorade han med 0,050 sekunder mot Elio de Angelis. Det torde fortfarande vara den nästminsta segermarginalen i F1. Peter Gethin vann med 0,01 sekund över Ronnie Petersson 1971.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar