söndag 13 oktober 2019

Spännande Suzuka

Oj vilken söndag! Merca dominerade träningarna på fredag men plötsligt var det två Ferraris längst fram efter kvalet med Vettel på pole position.

Vid starten misslyckades Vettel dock kapitalt och hade snudd på tjuvstart, vilket gjorde att hans bil nästan stannade och då kunde Bottas smita förbi. Den ledningen höll han hela loppet förutom vid sina två depåstopp. Grattis Valtteri!

F1 Grand Prix of Japan

F1 Grand Prix of Japan
Hela prispallen på Suzuka 2019

Det var nu fjärde finska segern på Suzuka. Häkkinen vann 1998 och 1999 och Kimi vann 2005. Den gången från 17 startrutan. Bara en sån sak.

Hamilton lyckades knipa snabbaste varvet och det blev hans 46 i ordningen. Med det är han lika med Kimi som fram till idag varit ensam tvåa i den statistiken. Kimi har inte satt så värst många snabbaste varv den senaste tiden. Annat var det 2008 då han satte hela tio stycken. Leder tabellen gör fortfarande Schumi med fantastiska 77 st snabbaste varv. Tack vare Hamiltons extra poäng idag så säkrade Merca konstuktörsVM för sjätte gången på raken, dvs. hela hybrideran så här långt.

Leclerc körde in på en sjätte plats, men han dömdes till ett 15 sekunders tidstillägg, fem för krocken med Verstappen och tio för att han körde med trasig bil vilket var en fara för åtminstone bakomliggande Hamilton. Dessutom fick Ferrari 25 000 dollar i böter för att de inte tog in monegasken direkt. Tycker rejält illa om att lopp ska avgöras av domare en lång stund efter loppet. I mina ögon var inte Leclerc/Verstappen incidenten ett dugg värre än vad Verstappen ställt till med utan att bli bestraffad. Ta tex. Spa då han körde på Kimi. Leclerc slutade ändå sjua, så poäng tog han och Ferrari i vilket fall som helst.

Då finska Cmore intervjuade Kimi efter loppet var hans korta kommentar om loppet "Paska."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar