tisdag 12 september 2017

Årets mörkerrace

Så var det dags för mörkerrace igen. Alltid lika spektakulärt med alla starka lampor som lyser upp. Av förarna är det väl bara Kimi som är nöjd över att köra på kvällen då han får sova på morronen.
Så här ljust blir det. Bilden från ifjol.

Däckstrategierna skiljer sig inte så mycket. Då det är stadsbana, så är det lite långsammare tempo vilket gynnar alla stall som vill utmana Merca.
Både Hamilton och Vettel har valt två uppsättningar soft, men sen går Vettel på mjukast möjligt. Haas-gubbarna har den mest avvikande strategin av någon anledning.

Av de sex förare som rälnas nu just är det bara Vettel och Hamilton som vunnit här. Kimi har aldrig varit bättre än trea och Bottas aldrig bättre än femma. Samma gäller pole position, bara Vettel och Hamilton har lyckats med det, och det tre gånger vardera. Gällande antal varv i ledningen är Vettel helt ohotad. 221 varv har han lett här, Hamilton är tvåa med 135 varv. Alonso faktiskt trea och Massa fyra. Kimi delar femte platsen med bl.a. Ricciardo med sitt enda varv i ledningen. Hoppas det ändrar rejält nu för Kimi. Intressant nog så har Red Bull flest segrar här, tre stycken medan Ferrari och Merca har två var. Rellu och McLaren har varsin, men det saldot lär inte ändra i år.

Nu lär trippelaffären McLaren-Renault-Honda vara spikad och signad. Det betyder att Sainz lämnar Toro Rosso för Rellu. Låter det konstigt? Jo, alltså Toro Rosso har Rellu-motorer i år men tar över Honda nästa år och då kan Maccarna ta över Rellumaskinerna. Honda blir kvar, Sainz kommer bort från juniorteamet och McLaren får en bättre motor samtidigt som Honda i betydligt mera lugn och ro kan koncentrera sig på att få motorerna att fungera. Enligt envisa rykten skulle Sainz flytta redan till Malysias GP den 1 oktober. Ersättare i Toro Rosso torde bli Pierre Gasly som stått i kö några år, även om han pratar för mycket om att det blir just han.

Williamsstallet har bekräftat att sir Frank from. nästa år inte längre kommer att åka jorden runt på alla tävlingar. Åldern tar ut sin rätt och han har varit rätt sjuk de senaste åren. Stallet verkar dessutom spela ut Massa, eller om han faktiskt tänker sluta självmant igen. Formula E verkar tilltala honom. Ersättare för honom verkade ett tag vara givet Wehrlein, Mercas påläggskalv, men se han är för ung för Williams huvudsponsor Martini. De vill att minst en förare ska vara minst 25 år och lille Pascal är 23 nästa år. Ut från Sauber åker han nästan garanterat då de blir ett Ferrari juniorstall och gissningsvis plockas Leclerc in där. Ericsons ställning i Sauber är inte lika osäker eftersom han dels hämtat in schweiziska (svenska) miljoner och inte heller är knuten till nån av konkurrenterna. Plats för Wehrlein finns inte heller hos Force India som verkar hålla kvar båda sina förare trots sina inbördes tillkortakommanden. För övrigt verkar pappa Stroll vara intresserad av att köpa just Force India.

Sauber ryktas förresten börja köra under namnet Alfa Romeo. Det ni! Kolumnisten Gergei Farkas sammanfattar årets silly season i en jättebra bild:
Från bilden kan vi dock plocka bort Kubica verkar det som. Han har på egen begäran blivit släppt från sitt kontrakt med Rellu.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar