onsdag 4 april 2018

Ökenrace

Dags för Bahrain och ökenrace. Ja, inte öken för värdelöst, utan för att de kör ute i öknen. Kimi har åtta pallplatser men ingen seger här. Med det delar han Alonsos rekord på pallplatser på en bana utan vinst. Bottas tog sin första pole här ifjol. Vettel och Hamilton har två var här och Alonso en. Kimi har aldrig kvalat in i första ledet här. Få se nu då han trivs bättre med nya bilen än vad Vettel gör.

Däckstrategierna ser ut som följer:
Inga stora överraskningar annat än att Hamilton valt ett set hårdare däck än Bottas. McLaren-gubbarna går allra mjukast och är de enda med nio set supersoft.

Det är ett kvällsrace igen och Kimi uttryckte en viss uppskattning över halo-skyddet funkade som solskydd också senast i Melbourne.

Av de tretton race som körts här har bara fem vunnits från pole. Däremot så har det inträffat nio gånger att den som vunnit här blivit världsmästare. Det allra snabbaste varvet nånsin är satt av Pedro de la Rosa 2005 och lyder på 1.31,447.

Det här racet blir Hamiltons 100 race för Merca och det gör honom till den förste föraren att nå 100 i två team. Han körde 110 st för McLaren. Inte fullt jämförbart med de äldre förarna tycker jag att jämföra rakt av, tex Jackie Stewart blev världsmästare tre gånger på 99 starter totalt. Idag når man hundra starter på fem år, förr tog det nio år. Inte allt för många som höll på så länge. Ja, de överlevde knappt så länge. Stewart ställde in sitt 100 race efter att stallkompisen Cevert omkommit under kvalet i USA och världsmästerskapet redan var klart. Hamilton har nu 25 poängrace på raken, så kommer han bland de tio bästa på söndag så är han lika med Kimi i antal. Apropå 100 så torde detta race bli det 100 för Renault utan vinst. Ligier har detta underliga rekord med 231 starter mellan vinsterna i Kanada 1981 och Monaco 1996.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar