fredag 13 april 2018

Shanghai nästa

Knappt har vi hunnit smälta alla intryck av ett väldigt händelserikt lopp i Bahrain så är det dags för nästa. Men vi rekapitulerar lite och ser på några händelser från i söndags till att börja med.

Kimis misslyckade depåstopp. Ajaj. Knappast bara en tillfällighet att Haas drabbades av problem vid däckbyten i Melbourne och Kimi i Bahrain. Haas har Ferrarikomponenter så de understa ruttnar. Charlie Whiting har också gått ut med en varning till Ferrari som fick 55 000 $ i böter. Ferrari har har meddelat FIA att de hittat orsaken till krånglet och åtgärdat detta. Ingen offentlig uppgift om vad de hittat annat än att de satt fler sensorer som ska känna av att allt är ok och inte låta det växla till grönt för föraren för tidigt. Kimi fick en massa skit i olika sociala medier vilket är lite orättvist. Får han grön lampa så kör han, det är hans uppgift. Vi hoppas att inget motsvarande händer nu i helgen.

Bottas icke-vinst. Vettel sloddes med däck som var helt slut i tio varv, ändå kom inte Bottas förbi. Alla forum jag tittat på är fulla av kommentarer och förvåning över detta. Men är det så förvånande? Ferrarin verkar slita mindre på däcken, framför allt på de mjukare, och Bottas var ganska långt bakom. Då han äntligen kom ifatt så var hans däck så gott slut trots att de var av hårdare typ och körde färre varv. Var han ändå för försiktig? Klart man kan tycka det, men hur skulle det ha låtit om han gjort en Verstappen? Bättre att spara på materialet och komma i mål.

Verstappen. Nej nej, unge man. Lite mera tålamod behövs. Förstår att han är full av adrenalin i starten men han kan inte vinna loppet i första kurvan. Lite mera spelöga skulle inte skada. Ingen tvivlar på hans snabbhet, men den ungdomliga hetsigheten börjar bli dyr för Red Bull.

Toro Rosso v. McLaren. En fjärde plats för Gasly och Toro Rosso! Wow liksom. Med en Honda-motor dessutom tar de sin bästa placering sedan Vettels sensationella vinst på Monza 2009. Honda ska ju vara usla och svaga, har ju Alonso gnällt på så länge de varit tillbaka i F1. Och var var Maccen nu då? Nej, nej McLaren det här duger inte.

Ericsson. Äntligen poäng för Mackan. Man riktigt såg hans lättnad. Tror inte han är stolt över rekordet han har satt i att vara poänglös.

Williams. Vart har det fornstora teamet tagit vägen? Inte ens den bästa motorn räcker.

Så där, om vi då tar och blickar framåt. yr.no påstår att det ska vara regn imorron och rätt svalt både lördag och söndag. Det kan ju ställa till det lite. Så här ser däckstrategierna ut:
Hamilton har den här gången valt lite mjukare än Bottas. Båda ferrarikillarna tror på ultrasoft och hittills i år har de däcken passat Ferrarin. De som valt fler medium-däck hoppades antagligen på varmt väder.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar