måndag 16 oktober 2017

Texas calling

Jaha, dags för race i Austin igen. Häftigaste startrakan på hela säsongen, så här ser den ut uppifrån krönet, 30,9 m högre än starten, efter senaste lilla ändring:
Första kurvan går till vänster neråt (från förarhåll sett) och det brukar vara rätt trångt där.

Däckstrategierna börjar snart bli riktigt tråkiga att prata om, finns knappt några skillnader trots att förarna har tre olika hårdheter att välja mellan. Så här ser valen i alla fall ut inför helgen:
Det som sticker ut mest är Hamiltons och Wehrleins satsningar på den hårdaste typen. Undrar om Hamilton befarar nedflyttning på griden och förbereder sig för en lång första stint? Som synes så står det Gasly på den andra Toro Rosson.

Intressantast på griden torde vara nya zeeländaren Brendon Hartley som rattar en Toro Rosso istället för Sainz som kör Rellu för första gången. Bytet av stall gick snabbare än väntat för fransosen då Rellu-gubbarna tröttnat på Palmer. Det betyder också att Kvijat är tillbaka för det här racet.

Vad tror vi om Hartley då? Jo, han är en erfaren förare, i somras vann han Le Mans t.ex. och han och hans gäng leder serien för uthållighetsrace i en Porsche 919 Hybrid. Han prövade på F1 redan 2008 inbjuden av Red Bull och han genomförde ett tre dagars test med Scuderia Toro Rosso i en STR3. 2009 var han officiell tredjeförare för både Red Bull och Scuderia Toro Rosso och gjorde officiell debut under fredagsträningen för Spaniens GP. Efter sommaruppehållet tappade sin plats till Alguersuari och fick den inte tillbaka trots att spanjoren befordrades till förare. Istället fokuserade Hartley på F3 och Renault World Series. Året efter, 2010, blev han igen tredje förare hos de båda stallen, en plats han delade med en viss Daniel Ricciardo. Efter sex race tappade dock Red Bull-teamet intresset för Hartley och sparkade ut honom. 2012 fick han köra ett test för Merca, men mer än så blev det inte. Så här ser han ut:
c Getty images
Hartley har förresten valt 39 som sitt nummer och han är den första kiwin på griden sedan 1984 då Mike Thackwell syntes där. Finns dock några framgångsrika förare från Nya Zeeland, vi kan tex. nämna Bruce McLaren, Denny Hulme och Chris Amon. Ja, den sistnämnde brukar ju kallas otursgubbe nr 1 i F1-sammanhang med sina fem pole position och elva pallplatser men ingen vinst.

I övrigt så kan vi gratulera Ferraris påläggskalv Charles Leclerc till mästerskapet i F2 och McLarens påläggskalv Lando Norris till det så gott som klara mästerskapet i F3. Ferrari försökte få Haas att ta Leclerc och/eller Giovinazzi som förare för nästa år, men stallet vill fortsätta med samma gubbar som i år. Norris spås ta över Buttons roll som tredjeförare hos Maccarna. Lillkillen, jo han är bara 17 ännu, såg ut så här då han testade för McLaren i somras i Ungern:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar